Alles wat je moet weten over het dimmen van Led

Sfeer in huis is voor veel mensen ontzettend belangrijk. Het geeft toch een warm en huiselijk gevoel. Zeker als je thuis komt na je werk, wil je fijn thuiskomen en ontspannen. Verlichting in huis met een warme kleur licht en een lagere lichtopbrengst, zullen er voor zorgen dat jouw huis knus en sfeervol wordt. Hier kun je gewoon led verlichting voor gebruiken, zonder dat de ruimte kil en sfeerloos wordt. Wij vertellen je graag hoe!

Het dimmen van led verlichting

Een dimmer reguleert de hoeveelheid stroom die naar de lichtbron gaat. Er zijn verschillende soorten dimmers, zoals een stekker dimmer, vloerdimmer of led dimmer. Een stekker dimmer zet je tussen een stekker en het stopcontact. Dit soort dimmer is eenvoudig in gebruik en je kunt het licht dimmen zonder verdere installatie. Een vloerdimmer is ook makkelijk om te gebruiken, alleen deze zul je zelf moeten installeren. Je moet de dimmer zelf aan het snoer zetten. Dus als je hier niet heel handig in bent, kun je het beste een stekker dimmer gebruiken. Hiernaast heb je ook nog een led dimmer. Deze is duurder in de aanschaf, maar zal op langere termijn goedkoper zijn, aangezien een led dimmer veel minder verbruikt dan overige dimmers. Let er wel op dat niet elke lichtbron dimbaar is! Dus hier zul je van te voren wel rekening mee te houden.

Het kiezen van een dimmer

Bij het kiezen van een dimmer is de eerste vraag wat voor type lichtbronnen je wilt dimmen. Dit kunnen gloeilampen zijn, maar ook halogeen of led lampen. Hierbij kun je voor jezelf afwegen hoe veel geld je er voor uit wil geven en hoeveel stroom de dimmer moet verbruiken. Dit bepaalt welke dimmer je het beste kunt kiezen. Met een gloeilamp of hallogeenlamp verbruik je 25% minder stroom, met een ledlamp verbruik je zelfs 50% minder stroom. In principe is led verlichting op lange termijn dus het meest voordelig en ook nog eens milieuvriendelijk.